Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum)

   Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum), род. Мелантієві (Melanthiaceae).
   Кілька екземплярів цієї рідкісної рослини знайдено серед вологого тінистого рідколісся, неподалік від озер в 1 км на південь від с. Рибного (див. карту). У квітні, поки не піднялися оточуючі трави, і на деревах не виросло листя, молоді пагони чемериці дуже помітні: велике лілієподібне листя при погляді згори утворює рівносторонній трикутник. З часом дістатися цієї групи рослин чемериці стає все складніше – до початку літа її оточують зарості кропиви, череди, маренки вище людського росту. Незадовго до цього виявилося, що деяке листя погризли якісь комахи чи равлики. Це викликає подив, адже у багатьох джерелах чемерицю називають серед найотруйніших рослин наших країв. Сік рослини їдкий та може викликати подразнення шкіри та слизових оболонок, а вживання навіть невеликої кількості порошку, настою та ін. викликає блювання або сильне отруєння, іноді смертельне. Не поїдається худобою, завдяки чому часто стає неприємним бур'яном пасовищ. Настій можна з обережністю застосовувати проти шкірних паразитів.
   Цвітіння рослин спостерігати не довелося. Сумнівно, що воно взагалі відбувається у даних місцях – можливо, у такій густій тіні від кропиви й дерев чемериця регулярно глушиться влітку і з року в рік дає лише весняні вегетативні пагони.

Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum) Чемериця Лобелієва (Veratrum lobelianum)