Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium)

   Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium), род. Ломикаменеві (Saxifragaceae).
   Іноді трапляється у лісі – у густих заростях вздовж залізниці, ближче до с. Княжичі (див. карту).
   Квіти у рослини досить непоказні. З'являються вони у квітні-травні. Завдяки зеленуватому відтінку їх важко відрізними від оточуючого листя, хоча великі скупчення рослин виглядають досить яскраво, особливо на сонці. Рідкісність рослини ускладнюється ще й тією особливістю, що вже невдовзі після цвітіння вона стає непомітною серед підростаючих трав. А після дозрівання насіння, у червні, надземна частина відмирає повністю, отже життя до наступної весни продовжується лише у підземному кореневищі. Звідси народна назва жовтяниці - "місячиха-трава".
   Російська назва "селезіночник" пов'язана з повір'ям про те, що рослина допомагає при захворюваннях селезінки – важливого кровотворного органу людини. Українська "жовтяниця" аналогічним чином походить від спроб застосування проти однойменної печінкової хвороби, тим паче що сама квітуча рослина забарвлена у жовтий колір. Ось тільки (як і у випадку з печіночницею) сучасні дослідження не підтверджують даних лікувальних якостей. Настій трави жовтяниці також застосовують як протизапальний та відхаркувальний засіб, і для промивання гнійних ран. Рекомендують і як компонент весняних вітамінних салатів. Заготівлю трави слід проводити в пору цвітіння, до утворення насіння. Адже насіння жовтяниці отруйне.

Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium) Жовтяниця черговолиста (Chrysosplenium alternifolium)