Болиголов плямистий (Conium maculatum)

Болиголов плямистий (Conium maculatum), род. Зонтичні (Apiaceae).
   Широко погирений у південній частині України. Полюбляє вологі, теплі, сонячні місця, де може утворювати величезні зарості висотою до 1,5-2 м (перший знімок). Часто пишуть, що болиголов має "мишачий запах". При цьому забувають, що для сучасної людини, на щастя, давно стало нормою не знати, що це таке, тому необхідні інші порівняння - з запахом брудної собаки або іншої тварини. Цей задушливий запах особливо сильний під час цвітіння. Він попереджує про отруйність рослини - відомого з давнини джерела токсичного алкалохду - коніїну. Наприклад, історики вважають, що саме цією отрутою був вбитий Сократ.
   Що стосується нашого лісу, то й у ньому іноді можна зустріти рослини, досить схожі на Болиголов плямистий – уздовж доріг, у тінистих, але відносно сухих місцях. Протме це може виявитися й інша, нешкідлива рослина з родини Зонтичних - наприклад, бугила лісова - впевненості у цьому немає. У будь-якому випадку, аналогічних заростей болиголов у нас не утворює.

Болиголов плямистий (Conium maculatum) Болиголов плямистий (Conium maculatum) Болиголов плямистий (Conium maculatum) Болиголов плямистий (Conium maculatum)