Ріпак (Brassica napus)

   Ріпак (Brassica napus), род. Хрестоцвіті (Капустні) (Brassicaceae).
   Економічне значення ріпака в кінці XX століття суттєво виросло завдяки тому, що його почали використовувати для отримання біодизеля. Проїжджаючи серед полів України у травні, можна зустріти чудові простори квітучого ріпака, жовті до самого небокраю. Олія ріпака, хоча й є вигідною для переробки на паливо та для технічних потреб, виявляє дуже несприятливу дію на організм людини та тварин при вживанні в їжу. Вона містить значні кількості шкідливої ерукової жирної кислоти. Жмих насіння містить інші отруйні та подразнюючі речовини, що лише частково можна нейтралізувати нагріванням. Незважаючи на зусилля селекціонерів, повністю позбавитися цих недоліків не вдається.
   Тим не менш, надзвичайна поширеність ріпака у культурі приводить до того, що його часто можна зустріти як бур'ян вздовж доріг, куди його насіння занесено випадково. Має листя округло-лопатевої форми, із сизим нальотом. Першим розквітає головний цвітонос, через тиждень-два – й бокові пагони.

Ріпак (Brassica napus) Ріпак (Brassica napus) Ріпак (Brassica napus)