Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens)

   Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens), род. Злакові (Poaceae).
   Назва вказує на те, що ця рослина є улюбленим кормом зубрів (у Білорусі). Використовується у лікеро-горілчаній промисловості для приготування ароматичних настоянок. Однак ароматична речовина зубрівки – кумарин – небезпечна при передозуванні.
   Збирають рослину під час цвітіння, коли вона найбільш приваблива на вигляд – з кочок ніжної зелені пробиваються сріблясто-зелені колоски.
   На передостанній фотографії видно кліща, у характерній для нього позиції – завмер на верхівці рослини в очікуванні того, щоб зачепитися чи впасти на когось, хто проходитеме мимо… Це говорить про те, що цвітіння зубрівки збігається в часі з піком активності кліщів, що припадає на середину весни.

Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens) Зубрівка (чаполоч) повзуча (Hierochloe repens)