Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa)

   Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa), род. Ранникові (Scrophulariaceae).
   Зустрічається у досить вологих районах лісу. Молоді пагони схожі на кропиву. Пізніше на верхівках стебел з'являються рихло-китицеподібні суцвіття. Квіти непоказні та без запаху (хоча містять нектар), створюють враження недорозкритих. Пізніше дозрівають плоди-коробочки із дрібним насінням. Видова назва "вузлуватий" дана за зовнішній вигляд бульб рослини, його зимуючих органів.
   Ранник вузлуватий виявляє сечо- і потогінну, послаблюючу, протизапальну, протиглисну та ранозагоюючу дію. "Вузлуватість" здавна викликала у людей бажання спробувати цю рослину для лікування хвороб, що протікають із утворенням вузлів – наприклад, свинки (лат. scrophula). Широко застосовували його у ветеринарії: "нориця" – хвороба коней, глибока виразка на загривку, що робить коня нездатним до тяглових робіт. Тепер це слово забуто, і російська назва "норичник" здається нам зовсім незрозумілою… Однак, рослина отруйна, в тому числі для худоби.

Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa) Ранник вузлуватий (Scrophularia nodosa)