Люцерна (Medicago)

   Люцерна (Medicago), род. Бобові (Fabaceae).
   Як бур'ян зустрічається у місті (можливо, насіння занесено звідкись разом із землею), але не в лісі.
   Цінна кормова рослина. Молоді пагони люцерни містять речовини, що сприяють зниженню рівня холестерину, тиску та цукру крові. Іноді рекомендують вживати пророщене насіння люцерни: для профілактики недокрів'я, онкології, атеросклерозу, для зміцнення кісток, при діабеті, виснаженні, артритах, алергіях, захворюваннях печінки, нирок, селезінки, очей. Однак це не завжди безпечно, оскільки насіння люцерни іноді може викликати небажані реакції імунітету або порушення травлення, особливо при частому вживанні у значних кількостях. Як і більшість проростків – це сильнодіючий засіб. А серед дорослих рослин люцерни не завжди легко знайти такі, що не забруднені якими-небудь хімікатами чи вихлопами транспорту.
   Додатковою користю люцерни для екосистеми є інтенсивний симбіоз із бактеріями, що дозволяє рослині мати високий вміст білку та сприяє збагаченню оточуючого ґрунту азотом.

Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago) Люцерна (Medicago)