Тютюн крилатий (Nicotiana alata)

Тютюн крилатий (запашний, декоративний) (Nicotiana alata), род. Пасльонові (Solanaceae).
   Досить рідкісна та відносно непоказна декоративна рослина. Аромаи квітів, що з'являються у другій половині літа, посилюється в нічний час. Квіти нагадують петунію, але менш яскраві та мають довшу трубку. Краще всього росте при стабільній температурі +24…+28 градусів.
   Усі види тютюну відносяться до отруйних рослин. Однак склад їх токсичних і наркотичних алкалоїдів неоднаковий, так що для куріння застосовують тільки два види – тютюн звичайний і махорку. Нікотин легко всмоктується крізь слизові оболонки і навіть шкіру. Тому доглядати за декоративним тютюном краще з обережністю (у рукавичках). А багато комах, у тому числі шкідників, гинуть при контакті з листям тютюну або його настоєм. Зрідка трапляються й рецепти лікувального використання тютюну (що не дивно, адже це характерно для споріднених йому беладони, дурману та ін.). Крім того, з тютюну можна отримувати лимонну і нікотинову кислоти – хімічну й фармацевтичну сировину.

Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata) Тютюн крилатий (Nicotiana alata)