Пирій повзучий (Elytrigia repens)

   Пирій повзучий (Elytrigia repens), род. Злакові (Poaceae).
   Злісний бур'ян, здатний витіснять усі рослини навколо себе та утворювати чисті зарості, завдяки підзменому поширенню кореневищ. Розпізнається за колоссями, в яких чергуються зерна, що направлені та вліво, то вправо. Легко витримує спеку та посуху. Щоби знищити пирій на ділянці, іноді доводиться перекопувати землю та ретельно вилучати найменші шматочки його білих загострених корінців, кожен з яких здатен за кілька місяців повернути проблему, якщо його не помітити. Кореневища пронизують навіть старі дошки товщиною 2-3 см та цілі бульби картоплі. У Києві, однак, пирій не дуже поширений та агресивний.
   У той же час, стійкість та врожайність пирію роблять його цінною кормовою рослиною, а на багатьох посушливих територіях – практично єдиною. Навіть собаки та кішки весною іноді їдять його молоду зелень.
   Настої та відвари коренів пирію допомагають лікувати гастрити, ентерити, боротися з відкладеннями каменів у сечовому чи жовчному міхурі, мають відхаркувальні, ранозагоюючі властивості, покращують обмін речовин. Свіжі й молоді кореневища іноді додають у супи, салати й інші страви.

Пирій повзучий (Elytrigia repens) Пирій повзучий (Elytrigia repens)