Парило звичайне (Agrimonia eupatoria)

   Парило звичайне (Agrimonia eupatoria), род. Розоцвіті (Rosaceae).
   Пірчасте, зубчасте листя легко сплутати з перстачем гусячим, особливо весною, коли вони тільки-но утворюють розетку. Сумніви минають, якщо відірвати й розтерти шматочок листа – парило має інтенсивний, вельми приємний, але трохи різкуватий аромат, тожі як перстач – практично без запаху.
   Пізніше, на початку літа, виростають довгі плеті – цвітоноси, листя на яких дрібнішає з висотою. Парило цвіте впродовж усього літа, одночасно можна побачити плоди, що дозрівають. Вони поширюються, чіпляючись за перехожих, але не настільки настирливі, як череда, хоча б тому, що не утворюють таких рясних заростей у нашому лісі.
   Має протизапальні, жовчо-, сечо- і потогінні, спазмолітичні, в'яжучі, загальнозміцнюючі, кровозупинні, відхаркувальні, глистогінні, протиалергічні властивості. Протипоказане при закрепах і підвищеній згортуваності крові.

Парило звичайне (Agrimonia eupatoria) Парило звичайне (Agrimonia eupatoria) Парило звичайне (Agrimonia eupatoria) Парило звичайне (Agrimonia eupatoria) Парило звичайне (Agrimonia eupatoria)