Амарант (Amaranthus)

Амарант, щириця (Amaranthus), род. Амарантові (Amaranthaceae).
   Міські бур'яни і декоративні (зазвичай з бордовим листям) рослини. У лісі відсутні. Можливо, коли-небудь з'являться і там, спочатку вздовж доріг, як більшість наших бур'янів. Полюбляє тепло (весною шукати немає сенсу, з'являється тільки влітку), а також родючий ґрунт.
   Назва роду перекладається як "нев'януча квітка". Рослина походить з Америки, корінні мешканці якої застосовували його в їжу вже близько 8 тисяч років тому. Листя їстівне, швидко розм'якшується при варці, має приємний смак. Найкращими є верхні листочки незадовго до цвітіння пагону. Складніше зібрати й очистити семена, хоча їх можна придбати у спеціалізованих магазинах. Використовують їх як більшість круп для каші, можна також пророщувати. Як семена, так і листя амаранту містять повноцінний білок; вони багаті на мінерали та вітаміни. Загальнозміцнюючий, тонізуючий засіб, нормалізує обмін речовин. До того ж, амарант - перспективний корм для тварин.

Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus) Амарант (Amaranthus)