Мак (Papaver)

   Мак (Papaver), род. Макові (Papaveraceae).
   На клумбах зустрічаються як звичайні, так і махрові різновиди. Також маки можна часто зустріти вздовж доріг, особливо залізниць, де вони знаходять мікроклімат, близький до свого рідного, степового.
   Слід розрізняти мак-самосійку (Papaver rhoeas) і культурний мак снодійний (Papaver somniferum). У першого насіння при дозріванні самочинно випадають крізь отвори у коробочках, тому їх вдається зібрати лише частково, а в їжу вони вважаються непридатними. Саме цей вид є поширеним бур'яном наших полів. Цей вид помірно отруйний, не поїдається скотиною, але й наркотичних властивостей не має.
   Другий вид (мак снодійний), у свою чергу, поділяється на олійні та опіумні сорти. Олійні так названі тому, що їх їстівне насіння багате на олію, яку можна з них виробляти, хоча частіше ми зустрічаємо це насіння у цільному вигляді. Навряд чи можна назвати макове насіння дуже корисним, тим не менш воно містить багато кальцію, цинку, і повноцінних білків.
   Медицина використовує алкалоїди морфін, кодеїн, наркотин, нарцеїн і папаверин із молочного соку з коробочок мака снодійного. Олійні сорти містять незначні концентрації цих речовин. Для опіумних, навпаки, характерні товстостінні коробочки із рясним соком. Чутливий хімічний аналіз виявляє сліди алкалоїдів у в насінні. Але їх малий вміст дозволяє вільно продавати та вживати цей продукт, хоча періодично вирощування маку заборонялося державою, без розмежування відносно сортів.
   У народній медицині застосовуються пелюстки маку (самосійки), в основному як заспокійливий засіб.

Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver) Мак (Papaver)