Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus)

   Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus), род. Бобові (Fabaceae).
   Декоративний багаторічник з легко розпізнаваною пальчастою формою листя та рожевими, синіми або білими суцвіттями-свічками (без запаху).
   Люпин – цікавий представник родини бобових, вирізняється дуже інтенсивним збагаченням ґрунту азотом завдяки симбіозу з бактеріями. Насіння люпину багате на білки й жири, аналогічно сої. Усе це пояснює цінність насіння та зелені люпину як корму для тварин, якби не наявність у ньому отруйних алкалоїдів – через них і названа рослина "вовчими бобами" (lupus-вовк). Тому лише окремі сорти придатні як кормові – ті, що містять мало алкалоїдів. Також назва рослини може походити й від "вовчої витривалості", невибагливості, агресивного захоплення території. Американський люпин багатолистий у багатьох місцях навіть вважається бур'яном та потребує знищення.

Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus) Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus)