Щавель (Rumex)

   Щавель (Rumex), род. Гречкові (Polygonaceae).
   Щавель кислий (Rumex acetosa). Росте в лісі у відносно сонячних місцях.
   Молоде листя їстівне, хоча співвідношення їх користі та шкоди неоднозначне. Існує чимало їстівної зелені, але чомусь саме на щавель часто звертають увагу та навіть вирощують спеціально – можливо, завдяки оригінальному кислому смаку. Але смак цей зумовлений досить шкідливою щавлевою кислотою, хоча й не тільки нею, а також і цілком безпечною лимонною. Шкода щавлевої кислоти багатогранна: вона зв'язує кальцій, перешкоджаючи його засвоєнню; відкладається у вигляді солей кальцію в нирках; місцева подразнююча дія на слизові оболонки рота та травного тракту.
   При цьому зустрічаються дві протилежні думки:
   1) "сира щавлева кислота – органічна і тому не шкідлива, а навіть чимось корисна, а ось варена – мертва і викликає відкладання солей!";
   2) "треба обов'язково варити продукти, що містять щавлеву кислоту, щоби вона зв'язалася з кальцієм при термообробці та знешкодилася".
   Висновок – наука поки безсила сказати щось конкретне з цього приводу. Краще просто не налягати на такі продукти без необхідності.
   Серед корисних властивостей щавлю – велика кількість вітамінів C, E, білків і мінералів; стимуляція травлення та роботи печінки.

Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa) Щавель кислий (Rumex acetosa)

Інші види з крупним, широким листям – взагалі неїстівні. Це щавель кінський (Rumex confertus)…

Щавель кінський (Rumex confertus) Щавель кінський (Rumex confertus) Щавель кінський (Rumex confertus)

…А також щавель прибережний (Rumex hydrolapatum), що росте вздовж берегів річок і озер.

Щавель прибережний (Rumex hydrolapatum)