Молочай (Euphorbia)

   Молочай (Euphorbia), род. Молочайні (Euphorbiaceae).
   Невеликі зеленувато-жовті квіти (насправді, це суцвіття, що складаються з зовсім мікроскопічних квіточок), з різким запахом. Росте на відкритих сонячних ділянках лісу, вирубках. Отруйний, має подразнюючу дію, сік може викликати опіки.

Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia) Молочай (Euphorbia)

   Рід молочаїв включає сотні видів, дуже різноманітних за своєю зовнішністю. Чимало з них добре адаптовані до життя в посушливих умовах. Часто їх вирощують у кімнатах і за наявність колючок на товстому стовбурі помилково називають кактусами. Від них спостерігається плавний перехід до видів з усе ще товстим стовбуром, але вже з листям і без колючок; а далі - до цілком звичайних на вигляд рослин, які, однак, все одно полюбляють відносно сухі та спекотні місця. Серед останніх - молочай облямований (Euphorbia marginata), який нерідко можна зустріти на квітниках у кінці літа. Смугасто-білі приквіткові листочки є його основним декоративним елементом. Дрібні суцвіття, розташовані на верхівках гіллястих пагонів, мають слабкий приємний аромат, з різкуватою ноткою (щось на зразок розведеного спирту чи оцту), що типово для молочаїв.

Молочай облямований (Euphorbia marginata) Молочай облямований (Euphorbia marginata) Молочай облямований (Euphorbia marginata) Молочай облямований (Euphorbia marginata)