Береза повисла (бородавчаста) (Betula pendula), род. Березові (Betulaceae).
У лісі досить масово використовується для видобування соку. Хоча вважається, що це шкодить дереву, даний вид не є рідкісним у нашому лісі (особливо швидко він займає вирубки), тому така практика відносно безпечна для природи. Харчові та лікувальні властивості соку не варто перебільшувати - він має ледве помітний смак, але якнайменше переважає воду з фільтра чи інші напої за своєю користю. Зберігати березовий сік не можна.
Молоде листя їстівне (хоча дещо гіркувате і клейке, але має приємний аромат). Бруньки і листя, що тільки-но розпустилося, мають сильну бактерицидну, протипаразитарну, сечогінну дію. З листя найчастіше готують відвар, а з бруньок - спиртову настоянку. Використовуються й інші частини рослини - сережки, кора, дьоготь, що з неї отриманий, а також рідкісний гриб - чага, що росте на стовбурах (у нас не помічений).
Насіння берези залишається в сережковидних супліддях до зими, коли воно починає інтенсивно розсіюватися,
скупчуючись у западинах снігового покриву (наприклад, слідах людини). Зима для берез - важкий час, оскільки
часто вони не витримують налипання снігу і сильних вітрів, згинаються і залишаються в такому положенні назавжди.