Береза повисла (Betula pendula)

Береза повисла (бородавчаста) (Betula pendula), род. Березові (Betulaceae).
   У лісі досить масово використовується для видобування соку. Хоча вважається, що це шкодить дереву, даний вид не є рідкісним у нашому лісі (особливо швидко він займає вирубки), тому така практика відносно безпечна для природи. Харчові та лікувальні властивості соку не варто перебільшувати - він має ледве помітний смак, але якнайменше переважає воду з фільтра чи інші напої за своєю користю. Зберігати березовий сік не можна.
   Молоде листя їстівне (хоча дещо гіркувате і клейке, але має приємний аромат). Бруньки і листя, що тільки-но розпустилося, мають сильну бактерицидну, протипаразитарну, сечогінну дію. З листя найчастіше готують відвар, а з бруньок - спиртову настоянку. Використовуються й інші частини рослини - сережки, кора, дьоготь, що з неї отриманий, а також рідкісний гриб - чага, що росте на стовбурах (у нас не помічений).
   Насіння берези залишається в сережковидних супліддях до зими, коли воно починає інтенсивно розсіюватися, скупчуючись у западинах снігового покриву (наприклад, слідах людини). Зима для берез - важкий час, оскільки часто вони не витримують налипання снігу і сильних вітрів, згинаються і залишаються в такому положенні назавжди.

Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula) Береза повисла (Betula pendula)