Медунка (Pulmonaria)

   Медунка (Pulmonaria), род. Шорстколисті (Boraginaceae).
   Росте у лісі, в тінистих, вологих, навіть затоплюваних весняними водами місцях. Цвіте у квітні – на початку травня. Квіти змінюють забарвлення протягом кількох днів свого життя від червоного до синього. Отже, завдяки неодночасності їх розпускання, на кожній рослині є й ті, й інші. Цвітоносні пагони з дрібними листочками пізніше змінюються вегетативними з широким листям. Залежно від виду, на листі у більшій чи меншій мірі видно россип круглих білих, сірих чи рожевих плям. Завдяки ним медунка іноді вирощується й як декоративна рослина на клумбах міста.
   Молоде листя придатне в їжу (у деяких країнах – звичайний салатний овоч), але не має особливого смаку. Оскільки воно накопичує на своїй шорсткій поверхні багато пилу, що важко відмити, краще вживати їх лише після термічної обробки.

Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria) Медунка (Pulmonaria)