Шовковиця (Morus)

Шовковиця, тута (Morus), род. Тутові (Moraceae).
   Є два види – Шовковиця біла (Morus alba) і Шовковиця чорна (Morus nigra). Крім того, у кожного з них безліч різноманітних сортів. Росте тільки у місті (непогано було б розмножити її й у лісі, а поки що там знайдено лише 2-3 деревця, які майже не плодоносять). Зате дає величезні врожаї, практично незалежно від погодних катаклізмів, і чомусь мало кому потрібні. Насправді, біохімічний склад цих ягід чудово збалансований, і можна тільки закликати їх вживати більш масово, адже їх кількості вистачить на всіх, а незібрані протягом кількох днів плоди – падають, дістаючись, нажаль, тільки мухам, і створюючи бруд. Ягоди містять багато кальцію, магнію, заліза, вітамінів C і E, повноцінний набір амінокислот (рідкість серед фруктів). Також надзвичайно багата на антиоксиданти, особливо антоціани та резвератрол – відомий цілющий компонент червоного винограду.
   Корисна при порушенні обміну речовин в організмі, анемії, гастриті, зниженій кислотності шлункового соку, хворобі жовчовивідних шлязів, запорах. Сік має сильну бактерицидну й антипаразитарну властивість – це пояснює добре збереження соковитих, цукристих плодів: навіть після опадіння вони часто не бродять і не пліснявіють, а просто засихають. Відвар листя також має лікувальні властивості, наприклад від діабету. Але ж саме листя колись стало причиною поширення цієї рослини по світу: гусені, що дають цінний шовк, потребували не якийсь, а саме цей ніжний і поживний корм. Цікава особливість листя шовковиці – іноді, частіше на молодих порослевих пагонах, що не несуть плодів, воно приймає трьох- чи навіть п'яти- і семилопатеву форму, нагадуючи листя спорідненого інжиру. А восени листя зазвичай зберігається до самих приморозків, після чого швидко опадає, не встигаючи пожовтіти.
   Жителі України просто зобов'язані цінувати свою шовковицю – мабуть, одне з найкращих плодових дерев, що тут ростуть. Адже в холоднішому кліматі вона не визріває, а в теплому – її сезон сильно скорочується, причому ближче до тропіків вона може бути несмачною і кислою через те, що плодоносить надто рано, коли іще весна, і не настала спека, необхідна для солодкості ягід. Серед інших переваг шовковиці можна згадати ще й те, що вона зазвичай не залишає жодного неприємного післясмаку, не викликає розладів травлення чи отруєнь (хоча й має помітний послаблюючий ефект), у ній немає хробаків та інших шкідників, і нарешті – вона чудово росте й рясно плодоносить без застосування якихось добрив та отрутохімікатів, тобто є одним із найбільш екологічно чистих продуктів.

Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus) Шовковиця (Morus)