Ряска (Lemna), род. Ряскові (Lemnaceae).
Улітку, поширюючись у великих кількостях на наших озерах, особливо тих, що захищені від вітру й течії, може створюватм не дуже приємну картину, відчуття "зеленої нудьги". Тим не менш, ця рослина дуже корисна – вона ефективно вилучає з води різні забруднювачі та насичує її киснем, а також є основною їжею багатьох риб і птахів. У процесі еволюції у ряски зникли коріння й листя – залишилося лише пласке стебло, що утворює численні дочірні рослини шляхом вегетативного розмноження. Цвітіння ряски спостерігається вкрай рідко. Взимку частина рослин тоне, щоб уникнути замерзання, і знову вспливає навесні.
Харчове значення ряски у тваринництві загальновизнане. Вона багата на мінерали, її білки містять вдосталь цінних амінокислот. Придатна вона була б у їжу й для людини, якби не небезпека забруднень чи інфекцій на поверхні водойм. Використовується для зменшення чутливості організму до шкідливих речовин і алергенів, проти шкірних захворювань, застудно-запальних і лихоманкових явищ.