Портулак городній (Portulaca oleracea)

   Портулак городній (Portulaca oleracea), род. Портулакові (Portulacaceae).
   Іноді зустрічається як бур'ян, у тому числі у, здавалося б, найнепридатніших для зростання місцях – щілинах асфальту, під стінами будинків. Схожий на спориш, але відрізняється крупнішим і соковитим листям. Жовті дрібні квіточки нелегко помітити – кожна живе лише кілька ранкових годин.
   Портулак їстівний, але має не зовсім приємний кислувато-слизистий смак. З давнини використовується у середземноморській кухні (можливо, культурні сорти на смак кращі). Містить дуже багатий набір мінералів, вітамінів (особливо B2, C, E і каротину), а також ліноленову (омега-3) жирну кислоту. Нажаль, також багатий на оксалати, надлишок яких шкідливий. Має протизапальну, антипаразитарну дію; підвищує тиск, але знижує цукор крові та холестерин.

Портулак городній (Portulaca oleracea) Портулак городній (Portulaca oleracea) Портулак городній (Portulaca oleracea) Портулак городній (Portulaca oleracea)


   Як декоративну рослину вирощують також портулак великоквітковий (Portulaca grandiflora).

Портулак великоквітковий (Portulaca grandiflora) Портулак великоквітковий (Portulaca grandiflora) Портулак великоквітковий (Portulaca grandiflora)