Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos)

   Гледичія звичайна, колюча (Gleditsia triacanthos), род. Бобові (Fabaceae).
   Звичайне дерево для півдня України, тоді як у Києві зустрічається рідко. Власне на ДВРЗ гледичії немає жодної, найближчі – в районі м. Лісової (див. карту). Крім того, є плодоносні дерева у Ботанічному саду ім. Фоміна та в Експоцентрі. Є досить високим деревом із довгими та товстими колючками (які стричать навіть із стовбура, розгалужуючись багаторазово за роки існування).
   У медицині використовується алкалоїд триакантін, що входить до складу листя (має спазмолітичну дію на органи з гладенькою мускулатурою, розширює судини, знижує артеріальний тиск, стимулює дихання). Найбільш багате алкалоїдами (до 1% на суху вагу) молоде листя, що тільки-но розпустилося. Відомі випадки смерті людей від отруєнь гледичією. В той же час, м'якоть плодів солодкувата, і вважається їстівною (очевидно, лише у дуже невеликих кількостях). Принаймні, плоди є найменш отруйною частиною рослини. Восени стиглі та опалі плоди створюють навколо рослини специфічний приємний кислуватий аромат.
   Цікаво, що крупне насіння гледичії неможливо проростити без вкрай жорсткої обробки – окропом чи сірчаною кислотою. У природних умовах вони пристосовані лежати багато років, омиватися численними теплими дощами (на півдні США), допоки їх оболонка не розм'якне.

Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos) Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos)