Дуб (Quercus), род. Букові (Fagaceae).
У лісі та в місті зустрічається два види – звичайний черешчатий – Quercus robur і червоний – Quercus rubra. Останній найгарніший в осінньому вбранні, та й цвіте досить оригінально.
Звичайний же дуб, очевидно, поділяється на дві породи – одна з яких розпускає листя значно пізніше більшості дерев, що відчасти компенсується довгим неопадінням цього листя взимку.
Препарати з кори дуба застосовують у якості протизапального, в'яжучого і ранозагоюючого засобу. Аналогічні дубильні, в'яжучі властивості має вся решта частин рослини. Наприклад, плоди дуба дуже поживні, але тільки для тварин, що нечутливі до гіркоти і терпкості. Цікаво, що у субтропічних видів дуба плоди набагато частіше бувають їстівними, а листя в основному вічнозелене (тоже, наш "зимовий" дуб, що довго не бажає скидати листя, чимось їх нагадує).