Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa)

   Горобина (Sorbus, Aronia), род. Розоцвіті (Rosaceae).
   У місті й у лісі є декілька видів: аронія, берека і звичайна горобина.
   Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa).
   Плоди містять до 10% цукрів (переважно глюкозу і фруктозу) та циклічний спирт сорбіт. Багаті на вітамін P (у середньому 2000 мг%, повідомлялося навіть про 6500 мг%), містять також каротин, вітаміни групи B, C (до 100 мг%), E, PP. Сумарний вміст антоціанових пігментів у стиглих плодах сягає 6,4%. Аронія відзначається широким набором мікроелементів — у ній є бор, фтор, йодисті сполуки (6-10 мкг на 100 г свіжих плодів), залізо, мідь, манган, молібден. Плоди містять також пектинові та дубильні речовини, що надають їм терпкість, та глікозид амігдалін (у великих дозах шкідливий).
   Нормалізує згортуваність крові, сприяє зниженню артеріального тиску у гіпертоніків, стимулює жовчовиділення та активність шлункових ферментів.

Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa)