Настурція велика (Tropaeolum majus)

   Настурція велика (Tropaeolum majus), род. Настурцієві (Tropaeolaceae).
   Зрідка вирощується на квітниках міста. Однорічна рослина, цвіте протягом літа та ранньої осені. Хоча у себе на батьківщині, у передгірних тропічних районах Південної Америки, вона може цвісти майже незалежно від пори року. Невдовзі після цвітіння зав'язуються тристулкові плоди-коробочки, що сидять на звивистих стеблинках.
   Усі частини рослини соковиті й ламкі, тому доглядати за квітами слід з обережністю. На самому початку зростання, після посіву пізньою весною, дуже важливий регулярний та рясний полив. Коли ж настурція зацвіте, поливати ділянку слід лише при підсиханні ґрунту: якщо ґрунт буде постійно вологим, то рослини будуть пишно зеленіти, однак квітів буде мало. З тієї ж причини небажаний і надто родючий ґрунт, хоча й зовсім бідним він не повинен бути.
   Листя, квіти та незрілі плоди їстівні, містять вітаміни та фітонциди. Але в кількостях, достатніх для такого застосування, настурцію у нас не вирощують. Смак рослини – з гострим, перчистим відтінком, аналогічним багатьом представникам родини Хрестоцвітих (у тому числі капусті та гірчиці), яким настурція доводиться віддаленим родичем. Має антисептичні, стимулюючі властивості, також допомагає при довготривалих респіраторних захворюваннях та стенокардії.

Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus) Настурція велика (Tropaeolum majus)