М'ята водяна (Mentha aquatica)

   М'ята водяна (Mentha aquatica), род. Губоцвіті (Lamiaceae).
   У лісі в дуже вологих місцях (часто росте просто з води). Цвіте рожевими головчатими суцвіттями, листя має всім відомий характерний аромат.
   Корисні властивості м'яти обумовлені високим вмістом ефірних олій, вітамінів, мінеральних речовин. Будь-яка зелень у десятки разів перевершує більшість продуктів за концентрацією подібних незамінних для організму речовин. І м'ята (як і її родич – садовий базилік) у свою чергу є одним з найкращих представників цієї категорії продуктів. М'ята входить до складу переважної більшості заспокійливих зборів. Нажаль, це іноді має й негативний ефект – гіпотонікам або тим, хто й так відчуває нестачу енергії, ця властивість м'яти може навіть дещо зашкодити. До того ж, гіркуватий смак у будь-якому випадку не дозволяє вживати цю рослину у великих кількостях.
   Ментол – ефірна олія м'яти – має спазмолітичну, антисептичну та легку судинорозширюючу, жовчогінну дію.

М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica) М'ята водяна (Mentha aquatica)