Каштан кінський (Aesculus hippocastanum)

   Каштан кінський (Aesculus hippocastanum), род. Гіркокаштанові (Aesculaceae).
   У звичайної форми квіти проходять еволюцію від білих із жовтою плямою, без запаху, але здатну до запилення комахами, до білих із червоною плямою, з запахом, але вже запилених. У Києві зустрічається також червоний різновид, але в районі ДВРЗ було помічено тільке одне таке дерево – на вул. Волховській.
   Не має нічого спільного з їстівним каштаном, що теж є у Києві, але тільки в ботанічних садах (і навіть може плодоносити, незважаючи на гранично прохолодний для нього клімат – адже їстівний каштан масово росте у западній та південній Європі). У нашого ж каштана кінського плоди дуже тверді, гіркі (для тих, кого чомусь не зупинила гіркота – дещо отруйні). Іноді плоди використовуються як лікарські, але загальновизнаною сировиною є квіти. Настоянка квітів кінського каштану сприяє зменшенню проникливості капілярів, стимулюванню антитробічної активності сироватки крові, зниженню в'язкості крові, нарощуванню тонусу венозних судин.
   Приблищно з 2003 року благополучна життя каштанів – символів Києва – зазнало серйозної загрози. Нею виявилася так звана каштанова мінуюча міль, Cameraria ohridella, що за тридцять років поширилася по всій Європі з Балкан, причому до 1980-х років про її існування науці взагалі не було відомо. Діяльність шкідника виглядає як утворення жовтих чи бурих плям на листі, які у важких випадках зливаються і призводять до повного опадіння листя до середини чи кінця літа. Часто після цього дерева намагаються пустити нові пагони, а іноді й розквітнути у вересні. Хоча повна загибель дерев спостерігається рідко, їх декоративність падає до нуля. Нажаль, цілком вільних від молі каштанів у місті залишилося зовсім небагато, порядка 10%. Серед засобів боротьби можна перерахувати: заміну дерев на стійкі сорти; обробку отрутохімікатами; поширення природних ворогів – паразитів і хижаків; використання пасток, що приваблюють міль певними запахами; вбирання опалого листя і вивіз їх у місця, де каштани не ростуть (або утилізація іншими методами). Але оскільки практична польза кінських каштанів невелика, жоден із цих досить затратних методів захисту поки що всерйоз не прижився.

Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum) Каштан кінський (Aesculus hippocastanum)