Яблуня (Malus)

   Яблуня (Malus), род. Розоцвіті (Rosaceae).
   Велике різноманіття сортів у місті та в лісі, серед них – їстівні та смачні; декоративні, з різнокольоровими квітами та дрібними плодами, часто терпкими, що зберігаються навіть узимку (кілька дерев біля Будинку Культури); зовсім дикі, з дрібними в'яжучими плодами.
   Яблука використовуються як дієтичний продукт при розладах травлення, авітамінозі, недокрів'ї, та як сечогінний засіб. Вони мають загальнозміцнюючу дію та підвищують стійкість організму до радіації. Пектинові речовини яблук затримують розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишковику, нормалізують процес травлення, сприяють виведенню холестерину з організму. Однак слід мати на увазі, що за вмістом вітамінів, мінералів, амінокислот та інших корисних речовин вони, нажаль, відносяться до найменш цінних фруктів. Особливо це характерно для плодів, що зберігалися до пізньої зими або весни. Втім, дана проблема актуальна лише для заповзятих любителів яблук, що вживають їх десятками - з часом це може призвести до дефіциту деяких поживних речовин.

Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus) Яблуня (Malus)