Чорнобривці (Tagetes)

   Чорнобривці (Tagetes), род. Складноцвіті (Asteraceae).
   Дуже поширені міські квіти, при безроссадному вирощуванні цвітуть з липня до осінніх морозів. Мають терпкуватий аромат, можуть використовуватися як прянощі.
   Завдяки відомій пісні, дехто схильний вважати чорнобривці одними з "українських національних" квітів. Це не зовсім правильно: батьківщина рослини – Центральна Америка, і воно у рівній мірі поширене й цінується озеленювачами всього світу. В помірних широтах їх сезон – одне літо, тоді як у тропіках чорнобривці можуть цвісти цілий рік.
   Сучасні дослідження підтверджують цілющі властивості чорнобривців: у квітках містяться каротиноїди, зокрема лютеїн. Ці речовини знижують ризик розвитку катаракти. У лікувальних цілях найчастіше застосовують квіти. Препарати з цієї рослини мають протиглисну, потогінну, бактерицидну, сечогінну, протизапальну дію. Наприклад, рецепт для гарного обміну речовин і здорової печінки: 5 квіток чорнобривців залийте 1 л. окропу, та продовжуйте кип'ятити 3 хвилини на слабкому вогні. Процідіть і приймайте по 250 мл. до їжі вранці та увечері. Курс лікування – 1 місяць, потім зробіть перерву на тиждень та повторіть курс. Відвар та настій чорнобривців можна використовувати для боротьби зі шкідниками як садових, так і кімнатних рослин.

Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes) Чорнобривці (Tagetes)