Сумах оцтовий (Rhus typhina)

   Сумах оцтовий (Rhus typhina), род. Анакардієві (Anacardiaceae).
   В останній час дуже поширюється – молоді саджанці зустрічаються у багатьох місцях. Цвіте у червні слабко забарвленими китицями, і весь рік несе пухнасті бордові супліддя. Особливо яскравий у середині осені, завдяки бордово-червоному листю.
   Рослина невибаглива, віддає перевагу сонячному розташуванню. Дерева ростуть дуже швидко, але недовговічні. Дають рясну кореневу поросль. У випадку сильних морозів верхівки пагонів гинуть, але це може виявитися навіть на користь, оскільки збільшує гіллястість дерева.
   Практичне застосування цей вид знаходить нечасто. З плодів можна готувати кислий напій, що було популярно не батьківщині рослини – у американських індіанців. Приправа "сумах", яку можна зустріти у лавках східних прянощів, робится з сушених і мелених плодів іншого виду – сумаха дубильного, що росте у горах Криму, Кавказу, Середземномор'я та Середньої Азії. Вона також має кислий і в'яжучий смак, багата на антиоксиданти, має антибактеріальний та протигрибковий ефект, збільшує згортуваність крові. Є також немало отруйних представників роду сумах, але до нашого оцтового це, не щастя, не відноситься. Лише у деяких чутливих людей сік сумаха оцтового може викликати подразнення шкіри та алергію.

Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina) Сумах оцтовий (Rhus typhina)