Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria)

   Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria), род. Зонтичні (Apiaceae).
   Розпізнається за двічі трійчастим листям, тобто листочків зазвичай у сумі дев'ять, але буває й більше. Зустрічається лише в окремих місцях лісу (див. карту), утворюючи досить щільні галявинки, імовірно, пов'язані спільним кореневищем у тій чи іншій мірі. У місті зустрічається декоративний різновид із строкатим блідо-зеленим листям. Цвіте починаючи з середини травня.
   Чудова лісова зелень, що цілком здатна замінити петрушку та кріп. За історичними відомостями, раніше рятувала від голоду багатьох, а деякі відлюдники принципово харчувались лише яглицею (хоча це вже занадто…). Російська назва "сныть" походить від усім відомого "снедь" (укр. сніданок), тобто "їжа". У яглиці звичайній містяться білки, вуглеводи (глюкоза, фруктоза, умбеліфероза), цінні флавоноїди - кверцетин і кемпферол, фітонциди, ефірні олії, солі калію, магнію, заліза, міді, мангану, бору й титану. Фунгіциди фалькаринол і фалькариндіол знижують також ризик виникнення злоякісних пухлин.
   З особистого досвіду – листя містить досить грубі волокна, що заважають вживанню у сирому вигляді. Краще за все – пити свіжовижатий сік з листя та пагонів, вихід якого дуже великий.

Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria)