Подорожник (Plantago)

   Подорожник (Plantago), род. Подорожникові (Plantaginaceae).
   У лісі зустрічаються два види – подорожник великий (Plantago major) і подорожник ланцетолистий (Plantago lanceolata). Листя придатне в їжу, але жорсткувате. Перший вид, подорожник великий, також є міським бур'яном; у лісі ж зустрічається тільки вздовж доріг, що знову ж таки створює проблему для тих, хто хоче певним чином використати цю рослину: в екологічно чистих місцях її практично не знайти.
   Препарати з листя подорожника мають секретолітичну, протизапальну, знеболюючу, кровозупинну, ранозагоюючу, бактеріостатичну, седативну (у тому числі снотворну), гіпотензивну та протиалергічну дію. Відвар з листя подорожника призначають при бронхіті, туберкульозі легень, кашлюку, пневмонії та інших захворюваннях дихальних шляхів, що супроводжуються виділенням густого секрету, при катарі шлунку з недостатньою кислотністю, гострих шлунково-кишкових захворюваннях (гастриті, ентериті, ентероколіті), гострих і хронічних колітах, хронічних нефритах та виразковій хворобі. Свіже листя прикладають до виразок, ран, фурункулів, опіків, забоїв, порізів та наривів. Свіжий сік – сильний вітамінний, загальнозміцнюючий засіб.

Подорожник великий (Plantago major) Подорожник великий (Plantago major) Подорожник великий (Plantago major)


   Другий вид, П. лантетолистий, відрізняється видовженим листям та меншою прив'язаністю до доріг.

Подорожник лантетолистий (Plantago lanceolata) Подорожник лантетолистий (Plantago lanceolata) Подорожник лантетолистий (Plantago lanceolata)