Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa)

   Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa), род. Ніктагінові / Ночецвітні (Nyctaginaceae).
   Вирощується на клумбах, цвіте спекотними літніми вечорами, починаючи з червня. Забарвлення ароматних квітів дуже різноманітне. Іноді їх колір відрізняється навіть у межах одного куща. Рослина багаторічна, однак у прохолодних регіонах саджається як однорічна – з насіння, яке для прискорення розвитку зазвичай пророщується у розсаду. Бульби не витримують холодних зим, але й викопані у більшості випадків втрачають життєздатність, оскільки умови для довгого зберігання їм забезпечити нелегко. Для посадки бажано підбирати сонячне розташування та забезпечувати достатній полив під час посухи, хоча у принципі рослина невибаглива.
   Листя рослини вважаютьсяя їстівними, як і квіти, які іноді використовують як харчовий барвник. Послаблюючий ефект характерний тільки для бульб. Рослина має сечогінні та ранозагоюючі властивості. Насіння, схоже на крупні горошини чорного перцю, вважаються отруйними, але й вони використовуються для отримання барвників та в косметології.

Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa) Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa) Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa) Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa) Мірабіліс послаблюючий, нічна красуня (Mirabilis jalapa)