Перестріч гайовий (дібровний), Іван-та-Марія (Melampyrum nemorosum)

   Перестріч гайовий (дібровний), Іван-та-Марія (Melampyrum nemorosum), род. Ранникові (Scrophulariaceae).
   Однорічна лісова рослина, розростається і цвіте не раніше червня. Жовті квіти, що виступають з фіалкових прицвітників, породили чимало легенд. Завдяки такому контрасту рослина дуже декоративна, але в букети її рвати не варто, оскільки квіти дуже швидко в'януть.
   Перестріч є напівпаразитом – частково живиться від сусідніх лісових трав і дерев'янистих порід. Пишний розвиток перестріча, що утворює суцільні зарості, іноді призводить до витіснення рослин-хазяїв, внаслідок чого гине й сам напівпаразит. Насіння дозріває восени і одразу ж проростає, однак його подальший розвиток відбувається лише весною. Поширення насіння відбувається за допомогою мурах.
   Рослина вважається отруйною, погіршує кормові якості суміші трав для тварин, і навіть може викликати їх отруєння. Настої трави у невеликих дозах застосовують при захворюваннях шлунку, серця та кропив'янці, і зовнішньо при шкірних захворюваннях.

Перестріч гайовий (дібровний), Іван-та-Марія (Melampyrum nemorosum) Перестріч гайовий (дібровний), Іван-та-Марія (Melampyrum nemorosum)