Гикавка сива (Berteroa incana)

   Гикавка сива (Berteroa incana), род. Хрестоцвіті (Капустні) (Brassicaceae).
   Бур'ян, досить поширений у місті та в лісі. Залежно від моменту проростання може бути як однорічним (якщо встигне розквітнути в той же рік), так і дворічним (якщо зійшов занадто пізно і залишає зимуючий корінь). Білі квітки гикавки скупчені на верхівках слабко вкритих листям стебел. Якщо до них придивитися, кидається в очі деяка несхожість на більшість хрестоцвітих, у яких чотирипелюсткові квітки дійсно утворюють симетричний правильний "хрест". Але у гикавки кожна пелюстка розщеплена навпіл, тому спершу здається, що їх вісім. Крім того, симетрія розташування пелюсток дещо порушена, так що контури квітки в цілому не квадратні, а скоріше овально-прямокутні.
   Рослина має гіпотензивні, заспокійливі, в'яжучі й антибактеріальні властивості. Її назва дана за традиційним вживанням проти нервової гикавки. Є концентратором цинку; саме по собі це було б відносно безпечно, але в екологічно неблагополучних місцевостях гикавка накопичує й інші важкі метали та хімікати, так що заготовлювати його треба з обережністю. У будь-якому випадку, передозування синігрину (гіркого компоненту більшості хрестоцвітих) небажана через подразнюючу дію та травлення та пригнічення функції щитоподібної залози.

Гикавка сива (Berteroa incana) Гикавка сива (Berteroa incana) Гикавка сива (Berteroa incana) Гикавка сива (Berteroa incana)